Tο Τμήμα Βιβλιοθήκης Ελευθερίου Κορδελιού δια της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Σχολικής Στέγης, Προσχολικής Αγωγής – Δραστηριοτήτων, παρουσιάζει, την προσεχή Τετάρτη 22 Μαίου 2024 στις 7.00μμ στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μητρ. Γερμανού Καραβαγγέλη 12, 1ος όροφος, το πολυβραβευμένο βιβλίο « ΛΥΚΟΧΑΒΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» του Κώστα Μπαρμπάτση των εκδόσεων ΚΕΔΡΟΣ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου Καθ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μεταφράστρια και η Καίτη Στεφανάκη Συγγραφέας, Καθ. Γερμανικής Φιλολογίας, Συντονίστρια Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης.
Η « ΛΥΚΟΧΑΒΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» του Κώστα Μπαρμπάτση είχε σημαντικές διακρίσεις, όπως 1) Στη βραχεία λίστα των ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ στην κατηγορία Διήγημα – Νουβέλα, 2023, 2) Στη βραχεία λίστα υποψηφιοτήτων για το βραβείο «ΜΕΝΗ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ» 2023, της Εταιρείας Συγγραφέων,3) Στις Μικρές Λίστες του «Αναγνώστη», για τα Βραβεία 2023, στην κατηγορία ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΙ στην Πεζογραφία, 4) Στις βραχείες λίστες των λογοτεχνικών βραβείων, της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για εκδοθέντα βιβλία το 2022, στην κατηγορία ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Θα φύγω, ξάδερφε», έλεγε και ξανάλεγε ο Πάνος, μπας και τελικά το έπαιρνε απόφαση και γύριζε στο χωριό. Σπάραζε όλη μέρα η Σεβαστή, ζητώντας να της φέρουν πίσω τον Ζαχαρία. Τον πατέρα του παιδιού που είχε στην κοιλιά.Μόνο το λύκο είχε για παρέα ο Τσίλιας στο λόγγο. Κι ό,τι κι αν έλεγαν οι άλλοι, δε θα άφηνε κανέναν να τον πάρει από κοντά του. Ο Λευτέρης, λοχαγός στο αλβανικό μέτωπο, είχε υποσχεθεί πως ακόμη κι ένας φαντάρος να έμενε ζωντανός, θα τον πήγαινε στον τόπο του.Είκοσι τόσα χρόνια βολοδέρνει στα λεωφορεία η Γιωργία, ξεροσταλιάζοντας για μια κουβέντα, για ένα βλέμμα του Κωσταντή. Βροντερά γέλαγε ο Λόλος. Και κάθε που τον άκουγαν οι καλιακούδες, παράταγαν τις καλαμποκιές και πέταγαν τρομαγμένες μακριά.Έξι ιστορίες για την απώλεια. Την απώλεια των συναισθημάτων, της λογικής, της ίδιας της ζωής. Κυρίαρχο σκηνικό η Αιτωλοακαρνανία και η Ήπειρος κατά τη διάρκεια του πολέμου, της Κατοχής, του Εμφυλίου, της μετανάστευσης. Άνθρωποι εύθραυστοι που, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν τη σκληρότητα που τους περιβάλλει, βλέπουν ως μόνη διέξοδο τη φυγή.