Με αμείωτο ενδιαφέρον και επιτυχία συνεχίζεται το 27ο Φεστιβάλ Παιδείας Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, το οποίο εδώ και 27 χρόνια συνδέει το σχολείο με την τοπική κοινωνία.
Κάθε χρόνο, με την αρχή της άνοιξης, ανοίγει τις πύλες του και γίνεται η τοπική κινητήριος δύναμη και αφορμή γόνιμης σκέψης, μάθησης, αναζήτησης και προβληματισμού των μαθητών σε σημαντικά θέματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.
Ταυτόχρονα, μέσα από τις παράλληλες δράσεις που το πλαισιώνουν, προβάλλεται και ο κοινωνικός ρόλος του σχολείου, αποδεικνύοντας ότι αυτό δεν αποτελεί μόνο πηγή γνώσεων, έμπνευσης, δημιουργίας και ανάδειξης ταλέντων, αλλά και τόπος ανταλλαγής απόψεων και κατάθεσης προτάσεων που έχουν κάθε χρόνο αποκλειστικά και μόνον οι πρωταγωνιστές του Φεστιβάλ, που είναι οι 17.000 μαθητές των Σχολείων του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου.
Για αυτό και η διαχρονικότητα του Φεστιβάλ Παιδείας αποτελεί ετήσια αφορμή και πρόκληση για τους μαθητές να εκφράσουν, να ανακαλύψουν και να καλλιεργήσουν πρωτίστως οι ίδιοι τις δεξιότητές τους.
Στη διάρκεια του Φεστιβάλ, δίνεται σε όλους τους δημότες η ευκαιρία να θαυμάσουν και να καμαρώσουν τη δημιουργικότητα, την έμπνευση και τη φαντασία της μαθητικής κοινότητας του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, μέσα από το επίπεδο και την ποιότητα των δράσεων που αναπτύσσουν στα σχολεία τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους παράλληλα με τα μαθήματά τους.
Έως τώρα, τα τρία σεμινάρια που προηγήθηκαν των διαγωνισμών, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία, αυξάνοντας τις γνώσεις και προάγοντας την προσοχή και την καλλιτεχνία των παιδιών. Πρόκειται για:
- Το σεμινάριο Φωτογραφίας με τίτλο «Η χαρά της φωτογραφίας» και εκπαιδεύτρια την ιστορικό τέχνης κ. Νόπη Σωτηριάδου, μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου «ΦΩΤΟΠΟΡΟΙ», η οποία αφού έκανε μια ιστορική αναφορά στα στάδια της εξέλιξης της φωτογραφίας, στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στην τέχνη της φωτογραφίας και στις τεχνικές φωτογράφισης. Η κ. Σωτηριάδου τόνισε ότι « Η φωτογραφία είναι το πιο δημοκρατικό μέσο καταγραφής, τόσο προσωπικής όσο και της παγκόσμιας πραγματικότητας. Παράλληλα, είναι το πιο οικονομικό και δημοκρατικό μέσω διάδοσης της οποιασδήποτε πληροφορίας την οποία απαθανατίζει δια της φωτογραφίας και την καταθέτει στην αιωνιότητα».
Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με ένα διαδραστικό παιγνίδι με φωτογραφίες των συμμετεχόντων μαθητών στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ευόσμου.
- Στον ίδιο χώρο, μαθητές/τριες συμμετείχαν στο σεμινάριο Ποίησης, με εκπαιδευτή τον υποψήφιο Δρ. Δημιουργικής Γραφής & Κριτικής κ. Δήμο Χλωπτσιούδη. Στη διάρκειά του διαβάσθηκαν και συζητήθηκαν ποιήματα που συνδέθηκαν με τη Δημοκρατία, όπως του Ν. Χικμέτ, Μ. Αναγνωστάκη, Τ. Λειβαδίτη κ.α, σχολιάσθηκαν σύγχρονα τραγούδια της Χιπ – Χοπ με αναφορές στη Δημοκρατία, και ακολούθως οι μαθητές έγραψαν ποιήματα για τη Δημοκρατία από τη δική τους οπτική, γνωστική και προσωπική ευαισθησία, τα οποία συζητήθηκαν και αναλύθηκαν από την ομάδα.
Το σεμινάριο Ποίησης ολοκληρώθηκε με διαλογική συζήτηση επί των θεμάτων έλλειψης Δημοκρατίας, έμφυλης βίας, διακρίσεων, προβλημάτων διαφάνειας, ισότητας πολιτών, παραβατικότητας κ.α
- Το Σεμινάριο Εκφραστικής Ανάγνωσης, με εκπαιδεύτρια τη φιλόλογο και ποιήτρια κ. Αφροδίτη Διαμαντοπούλου, περιελάμβανε μια αναλυτική παρουσίαση για το τι ακριβώς είναι η εκφραστική ανάγνωση, σε ποια σημεία πρέπει να δώσει βάρος ο μαθητής και πώς βαθμολογείται, ενώ στη συνέχεια αναγνώσθηκαν εκφραστικά κείμενα των Ο. Ελύτη, Κ.Π. Καβάφη, Α. Νεσίν, Μ. Αναγνωστάκη και Ν. Καζαντζάκη που αναφέρονταν στη Δημοκρατία και όχι μόνο. Στο τέλος, μαθήτρια η οποία παλαιότερα κατέκτησε πολλές φορές βραβείο εκφραστικής ανάγνωσης, απέδωσε εξαιρετικά το ποίημα της Ουαρσαν Σάιρ «Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του».
Το 27ο Φεστιβάλ Παιδείας Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου συνεχίζει τις δράσεις με τις εκπαιδευτικές ημερίδες «Πρόληψη της Νεανικής Παραβατικότητας» και τους Διαγωνισμούς Ποίησης, Φωτογραφίας, Εκφραστικής Ανάγνωσης και Ζωγραφικής.