Το "παρών" του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Δικτύου Europe "Goes Local", του ευρωπαϊκού φορέα που δραστηριοποιείται σε θέματα ενεργοποίησης των νέων στις τοπικές κοινωνίες, έδωσε ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων, έχοντας επιλεγεί για να παρουσιάσει εκ μέρους των 28 δήμων της χώρας, τις βέλτιστες πρακτικές των δράσεων που αναπτύσσει για τους νέους του Δήμου μας, στα 20 χρόνια ζωής του.
Η ετήσια γενική συνέλευση του δικτύου, την οποία διοργάνωσε και συντόνισε η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης / Διεύθυνση Νέας Γενιάς, Τμήμα Β΄ Παρακολούθησης Περιφερειακών Δράσεων, έλαβε χώρα διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Webex, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων Δήμων καθώς και του Πρόεδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου.
Μεταξύ των ομιλητών, εισήγηση πραγματοποίησε η Προϊσταμένη του Τμήματος Παιδείας – Δια Βίου Μάθησης και Υπεύθυνη του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων Δήμου Κορδελιού Ευόσμου Σοφία Γιαννουχίδου.
Η καλή πρακτική που παρουσίασε ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου βασίστηκε στα αποτελέσματα Έρευνας που διεξήγαγε το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων – με τη συμμετοχή 802 νέων ηλικίας 16 ετών, κατοίκων του Δήμου – με θέμα: «Η ζωή και οι συνθήκες διαβίωσης της Ευρωπαϊκής Νεολαίας». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Youth In Europe», με τη συμμετοχή οκτώ (8) χωρών, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Διεύθυνσης Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας, αναλαμβάνοντας την οργάνωση, διεξαγωγή και την επεξεργασία των ερωτηματολογίων σε νέους του δήμου μας.
Στόχος του προγράμματος είναι:
α) η μείωση της έναρξης χρήσης του Αλκοόλ και των Ναρκωτικών μεταξύ των εφήβων
β) η εκπαίδευση του προσωπικού των Δήμων για την παρουσίαση των μεθόδων -εφαρμογών, που αναπτύσσονται στην Ισλανδία με επιτυχή αποτελέσματα.
Η Ευρωπαϊκή αυτή έρευνα σχεδιάσθηκε έτσι ώστε α) να μπορούν να προωθηθούν τοπικές δραστηριότητες υψηλής ποιότητας για τους νέους στον τομέα της πρόληψης (η οποία μπορεί να επιτευχθεί δια της γνώσης των συνηθειών και των συμπεριφορών των νέων) και β)η βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της ευημερίας των Ευρωπαίων εφήβων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα βασίζεται σε προηγούμενο έργο του Ισλανδικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και Ανάλυσης στον τομέα της πρόληψης χρήσης ουσιών σε εφηβικές ηλικίες.
Κατά τη διάρκεια της Ετήσιας γενικής συνέλευσης του Δικτύου, η Judit Balogh, υπεύθυνη της Βελγικής Εθνικής Υπηρεσίας του "Erasmus+" και συντονίστρια του Europe Goes Local αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της νέας περιόδου, ενώ εκτενή αναφορά έκανε για τον σημαντικό ρόλο του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων στο πλαίσιο του διαχρονικού αιτήματος της ενίσχυσης μιας εθνικής στρατηγικής στα θέματα νεολαίας.