1η Ημερίδα για την «Αρμονική συμβίωση ανθρώπων και ζώων συντροφιάς»

Ζώα Συντροφιάς

1η Ημερίδα για την «Αρμονική συμβίωση ανθρώπων και ζώων συντροφιάς»

Με έναν πολύ χρήσιμο, γόνιμο, εποικοδομητικό και ανοικτό διάλογο μεταξύ δημοτών- ομιλητών και δημοτικής αρχής, με την κατάθεση ερωτήσεων, επικρίσεων, παραπόνων και αποριών αλλά και με την ευχή όλων, αυτή η δημόσια και εν μέρει έντονη ανταλλαγή απόψεων να επαναληφθεί,

ολοκληρώθηκε η 1ηΗμερίδα με θέμα «Αρμονική συμβίωση ανθρώπων και ζώων συντροφιάς» ( αδέσποτων- δεσποζόμενων) που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, με την συμμετοχή διακεκριμένων εισηγητών, ενεργών- ευαισθητοποιημένων και φιλόζωων συνδημοτών, αλλά και με την παρουσία ενός σκύλου εκπαιδευτή, ο οποίος παρακολούθησε «άφωνος» όλη την Ημερίδα…

Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, στον σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε την πολλαπλή χρησιμότητα και τα οφέλη που έχει για τον άνθρωπο η συμβίωση του με τα ζώα σε όλους τους τομείς από τον ψυχολογικό, θεραπευτικό μέχρι και στα χρήσιμα διδάγματα που δίνει και δείχνει σε όλους αυτή η συμβίωση που αποτελεί και δείκτη πολιτισμού για όλους τους λαούς της γης. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος – φανερά ενοχλημένος- αναφέρθηκε στα κακόβουλα σχόλια που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης δια των οποίων κάποιοι αφού παρέβλεψαν το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται στο Δήμο μας ημερίδα με αυτό το θέμα, αλλά και η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στα σχολεία μια πολύμηνη οργανωμένη δημοτική προσπάθεια για ένα τόσο μεγάλο και φλέγον θέμα που είναι τα αδέσποτα ζώα, – δυστυχώς- την χαρακτήρισαν στοχευμένα ψηφοθηρική και προεκλογική ενέργεια προς ίδιον όφελος.

Στην δευτερολογία της, η Αντιδήμαρχος κ. Όλγα Αθανασιάδου Νέδου,

απάντησε με ειλικρίνεια και απόλυτη σαφήνεια σε όλα τα «εύλογα» αλλά μέχρι τώρα αναπάντητα ερωτήματα, στις «δίκαιες» απορίες αλλά και στις «άδικες» κατηγορίες των φιλόζωων συνδημοτών μας, κάνοντας εκτενή αναφορά

α) στις διεκδικήσεις του Δήμου που αφορούν στην δημιουργία χώρου υποδοχής και φύλαξης των αδέσποτων ζώων, τις στειρώσεις, την σίτιση, την περισυλλογή, τους εμβολιασμούς, τις εξετάσεις κλπ

β) στις αρμοδιότητες του δήμου αλλά και στα εμπόδια που αντιμετωπίζει καθημερινά – όλο το χρόνο- η αρμόδια Αντιδημαρχία κατά την εκτέλεση του έργου της

γ) στις εκστρατείες που υλοποιεί για πρώτη φορά ο Δήμος στην τοπική κοινωνία – με πρώτα τα σχολεία όλων των βαθμίδων και

δ) στον δίαυλο επικοινωνίας που ανοίγει για πρώτη φορά ο Δήμος με τους δημότες για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, τόσο με την οργάνωση ημερίδων, όσο και με την σύσταση Εθελοντικής Ομάδας, ώστε όλοι μαζί να δώσουν λύσεις στα κοινά και άλυτα χρόνια τοπικά φιλοζωικά προβλήματα, με πρώτο φορέα τον Δήμο.

Στη συνέχεια η κ. Ολγα Αθανασιάδου Νέδου ανακοίνωσε ότι η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου ετοιμάζει ιστοσελίδα που θα αφορά αποκλειστικά στα ζώα συντροφιάς και στέλνει επιστολές, με τις οποίες ενημερώνει εγκαίρως και συστήνει κυρίως στους επαγγελματίες άνωθεν της περιφερειακής οδού του Δήμου να στειρώσουν τα σκυλιά τους, ώστε να προφυλαχθούν από τυχόν κυρώσεις κατά τους ελέγχους που θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο 2023 με την Εφαρμογή του Νόμου 4830/2021.

Κατά κοινή ομολογία των εισηγητών από την πληθώρα και το επίπεδο των ερωτήσεων που δέχθηκαν αλλά και από τις γνώμες των παρισταμένων φιλόζωων συνδημοτών μας, η 1ηΗμερίδα με θέμα «Αρμονική συμβίωση ανθρώπων και ζώων συντροφιάς», η οποία διήρκησε 4 ώρες και ήταν σε απευθείας μετάδοση live streaming,

πέτυχε στον σκοπό της,

έφερε- πιο κοντά- όλους όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την ευζωία των ζώων συντροφιάς , έκανε επιτέλους την αρχή για να ανοίξει ένας γόνιμος και εποικοδομητικός τοπικός διάλογος, για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων, την στείρωση, την κακοποίηση, την εγκατάλειψη τους, αλλά και για τα δικαιώματα των ζώων.

Καταιγισμό ερωτήσεων δέχθηκε ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, Αστυνόμος Β΄ Α.Τ. Λευκού Πύργου Εκπαιδευτής Συμπεριφοριστής Ζώων Συντροφιάς, ο οποίος απάντησε , εξήγησε και αιτιολόγησε τον νέο Νόμο 4830/2021 για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα ζώα συντροφιάς και όχι μόνον.

Όλοι οι ομιλητές με την προβολή βίντεο και φωτογραφιών κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού , μεταξύ των οποίων ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Ρούμελης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αθηνά Παμπουκίδου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Λευτέρης Αλεξανδρίδης ο οποίος έκανε και παρέμβαση, ο Κοινοτικός Σύμβουλος Ελευθερίου Κορδελιού κ. Γιώργος Λαζαρίδης κ. α

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για α) το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, β) την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν στην συμπεριφορά, την «κηδεμονία» και στην διαχείριση ζώων συντροφιά γ) την αποστολή των Φιλοζωικών Οργανώσεων δ) τον θεσμό της υιοθεσίας ζώων συντροφιάς ε) την εναλλακτική θεραπεία με την βοήθεια ζώων σε ΑΜΕΑ και Ψυχικά ασθενείς ζ) και την σύγχρονη διδακτική προσέγγιση της ζωοφιλίας στο σχολείο και ήταν ενταγμένη στην εκστρατεία που υλοποιεί η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου με σύνθημα «Η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου έχει σε πλήρη εξέλιξη και την εκστρατεία ενημέρωσης των μαθητών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, για την υπεύθυνη φιλοζωία, την φροντίδα, τον σεβασμό και τη διαχείριση των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, ώστε η νέα γενιά να είναι πιο ευαισθητοποιημένη σε θέματα αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων συντροφιάς, ενώ πρόσφατα απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής στους δημότες για την σύσταση ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ, με στόχο την φροντίδα και την προστασία των αδέσποτων ζώων και την προστασία της Δημόσιας υγείας.

Η Ημερίδα άνοιξε με το θέμα «Η Εκπαιδευτική διαμεσολάβηση με σκύλο ως μια καινοτόμος διδακτική πρακτική στο νέο σχολείο» από την κ. Κατερίνα Παπαποστόλου Εκπαιδευτικός Ζωοθεραπεύτρια -Συγγραφέας Ιδρύτρια του Συλλόγου Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων Ιδρυμάτων Οργανισμών, Α.Μ.Κ.Ε «ΖΩ. Ε.Σ»

Ακολούθησαν

-οι κυρίες Μαρία Στογιάννη Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων & Σκύλων Θεραπείας & Τέρψη Πασχάλη Πρόεδρος του « Τherapy dogs» με την θεματική «Θεραπεία με την βοήθεια ζώων σε ΑΜΕΑ και ψυχικά ασθενείς».

-ο κ. Άρης Κωστόπουλος Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Μέλος Φιλοζωικού Σωματείου «Αδέσποτος Πλανήτης» μίλησε για τα «Φιλοζωικά Σωματεία και τις Υιοθεσίες ζώων συντροφιάς» και η Ημερίδα έκλεισε με τον

-κ. Γιώργο Παπαδόπουλο Αστυνόμο Β΄ Α.Τ. Λευκού Πύργου

Εκπαιδευτής Συμπεριφοριστής Ζώων Συντροφιάς ο οποίος ενημέρωσε το κοινό για την « Εφαρμογή Νόμου 4830/2021 Δεσποζόμενα και Αδέσποτα ζώα συντροφιάς»

Την Ημερίδα συντόνισε η Δημοσιογράφος Νίκη Στρατηλάτη

ΧΟΡΗΓΟΣ : ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ «ΟΙΔΑΝΙΚΩ»

Προηγούμενο
Copyright © 2024 Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Σύμφωνα με το άρθρο 266 του N. 5037/2023 (ΦΕΚ 78/28.03.2023 τεύχος Α΄) που αντικαθιστά την υποπερίπτωση 26 περ. β παρ. Ι άρθρου 75 Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων:
«26. Η μέριμνα για την εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού των ιδιοκτητών, νομέων, επικαρπωτών, μισθωτών και υπομισθωτών, από την 1η έως την 30ή Απριλίου εκάστου έτους, καθώς και της υποχρέωσης συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, επί οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, επί εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας εκατό μέτρων (100 μ.), από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και επί εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα. Η ως άνω μέριμνα, περιλαμβάνει ιδίως την ενημέρωση των υπόχρεων από τον οικείο δήμο, έως την 31η Μαρτίου εκάστου έτους, με κάθε πρόσφορο μέσο για το περιεχόμενο της υποχρέωσης καθαρισμού, την εξέταση σχετικών καταγγελιών, την αυτεπάγγελτη αυτοψία και την επιβολή προστίμου κατά την παρούσα.
Ο οικείος δήμος, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, μεριμνά για τη διενέργεια αυτοψίας. Αν οι υπόχρεοι προς καθαρισμό δεν συμμορφωθούν, ο δήμος επιβάλλει πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ. Κατά του προστίμου ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλει ένσταση στον δήμο εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών. Εάν αυτή δεν γίνει αποδεκτή, εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών ο δήμος προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών, κατά προτεραιότητα, βάσει του κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς. Ειδικά για περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους του πρώτου εδαφίου και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για καθαρισμό τους, ο οικείος δήμος, ταυτόχρονα με την επιβολή του προστίμου, αιτείται προς την κατά τόπο αρ- μόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διενέργεια αυτοψίας για τη βεβαίωση συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, και βάσει αυτής, προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των ως άνω χώρων για την άρση του κινδύνου. Αν δεν βρεθούν τα στοιχεία των υπόχρεων, ακολουθείται η διαδικασία των προηγούμενων εδαφίων, εξαιρουμένης της διαδικασίας επιβολής προστίμου. Σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς, ο οποίος διαπιστώνεται με σχετικό έγγραφο της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση της διαδικασίας των προηγούμενων εδαφίων, ο επείγων αυτεπάγγελτος καθαρισμός για την άμεση άρση του κινδύνου. Σε κάθε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού, καταλογίζεται εξ ολοκλήρου στους υπόχρεους, από τον οικείο δήμο, η δαπάνη καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών. Η δαπάνη και το πρόστιμο αποτελούν έσοδα του οικείου δήμου και εισπράττονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διαδικασία εφαρμογής των ανωτέρω και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με πυροσβεστική διάταξη σύμφωνα με το άρθρο 167 του ν. 4662/2020 (Α’ 27). Με την παρούσα δεν θίγεται το από 13/22.4.1929 π.δ. (Α’ 153).»

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 20/2023 πυροσβεστική διάταξη (ΦΕΚ 2549Β/2023) :

«Άρθρο 1
Πεδίο Εφαρμογής
1. Με τις διατάξεις της παρούσας εξειδικεύονται τα οριζόμενα στην υποπερ. 26 της περ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 266 του ν. 5037/2023 (Α’ 78), αναφορικά με τη μέριμνα των Δήμων σχετικά με την εκπλήρωση της υποχρέωσης των ιδιοκτητών, νομέων, επικαρπωτών, μισθωτών και υπομισθωτών(α) οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, (β) οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, (γ) εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των περ. "(α)" και "(β)" του παρόντος άρθρου και (δ) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και τη συντήρηση αυτού καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.
2. Από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι των ως άνω
χώρων.
Άρθρο 2
Διαδικασία καθαρισμού
1. Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:
α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
β. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
γ. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου. δ. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
ε. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
2. Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού της παρ. 1. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.
Άρθρο 3
Υποχρεώσεις - Μέριμνα Δήμων
1. Ο οικείος Δήμος προβαίνει στην ενημέρωση των υπόχρεων, για το περιεχόμενο της παρούσας και ειδικότερα της υποχρέωσης καθαρισμού μέχρι 31η Μαρτίου εκάστου έτους με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως ενδεικτικά με ανάρτηση στην ιστοσελίδα και στον πίνακα ανακοινώσεων του οικείου Δήμου, αποστολή ενημερωτικού υλικού στην ταχυδρομική ή ηλεκτρονική διεύθυνση του υπόχρεου ή τυχόν αντικλήτού του, ενημερώσεις στα καταστήματα του Δήμου ή των Δημοτικών Διαμερισμάτων, σε τοπικούς φορείς και συλλόγους, σε συνεργασία με την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ειδικά κατά την πρώτη εφαρμογή της παρούσας, η ενημέρωση των υπόχρεων λαμβάνει χώρα έως την 28 Απριλίου.
2. Για την ανεύρεση των στοιχείων του υπόχρεου, ο οικείος Δήμος δύναται να ανατρέχει σε δεδομένα που τηρούνται στα αρχεία του, καθώς και στα δεδομένα του Εθνικού Κτηματολογίου.
3. Εφόσον ο οικείος Δήμος διαθέτει την απαραίτητη υποδομή, μπορεί να παρέχεται η δυνατότητα στους υπόχρεους να αιτηθούν (π.χ. με φυσική παρουσία, ταχυδρομικά, ηλεκτρονικά ή μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω gov.gr για το σύνολο των Δήμων), τη διενέργεια καθαρισμού με χρέωση της αντίστοιχης δαπάνης στο όνομά τους, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου Δήμου ή από ιδιωτική εταιρία με την οποία ο οικείος Δήμος έχει συνάψει σχετική σύμβαση. Στις παραπάνω περιπτώσεις, μόνη η υποβολή της αίτησης δεν αναστέλλει τις προθεσμίες για την διενέργεια καθαρισμού και δεν απαλλάσσει τους υπόχρεους από την υποχρέωση καθαρισμού με ίδια μέσα. Η υποχρέωση εκπληρώνεται με την πραγματοποίηση του καθαρισμού και μόνον.
4. Ο οικείος Δήμος οφείλει να διενεργεί τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους (ύστερα από καταγγελία ή και αυτεπαγγέλτως) για διαπίστωση εκπλήρωσης ή μη των υποχρεώσεων των υπόχρεων του άρθρου 1, προσηκόντως και με τη δέουσα επιμέλεια, καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
5. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης αυτού, ο οικείος Δήμος ακολουθεί τη διαδικασία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 της παρούσας.
Άρθρο 4
Μέριμνα υπόχρεων
1. Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των εκτάσεων του άρθρου 1 της παρούσας οφείλουν να εκπληρώνουν την υποχρέωση καθαρισμού, να συναινούν και να επιδεικνύουν ανοχή στους τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους, αυτοψίες και ενέργειες των αρμοδίων οργάνων του οικείου Δήμου και των αρμόδιων πυροσβεστικών υπαλλήλων για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς. Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των χώρων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας και να συντηρούν αυτόν, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους.
2. Οι υπόχρεοι, μετά την ολοκλήρωση του αρχικού καθαρισμού, καθώς και της συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δύναται ενημερώνουν σχετικά τον οικείο Δήμο με κάθε πρόσφορο μέσο. Ενδεικτικό υπόδειγμα της ως άνω δήλωσης αποτυπώνεται στο Παράρτημα Α της παρούσας.
Άρθρο 5
Κυρώσεις - Αυτεπάγγελτος καθαρισμός
1. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο:
α. πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ,
β. δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.
2. Εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την επίδοση, θυροκόλληση ή κοινοποίηση της Πράξης Επιβολής Προστίμου, ο παραβάτης δύναται να υποβάλλει έγγραφη ένσταση στον οικείο Δήμο, παρελθούσης δε άπρακτης της ως άνω προθεσμίας και εφόσον η υποβαλλόμενη ένσταση δεν έχει γίνει αποδεκτή, το επιβληθέν πρόστιμο οριστικοποιείται. Στην περίπτωση συμμόρφωσης εντός της άνω προθεσμίας με την υποχρέωση καθαρισμού, ο οικείος Δήμος εκδίδει απόφαση μείωσης έως και 50% του προς επιβολή προστίμου. Η δαπάνη και το πρόστιμο αποτελούν έσοδα του οικείου Δήμου και εισπράττονται σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
3. Μετά το πέρας της δεκαήμερης προθεσμίας ή εφόσον έχει υποβληθεί ένσταση η οποία δεν έχει γίνει αποδεκτή, ο οικείος Δήμος υποχρεούται εντός πέντε (5) ημερών σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών, κατά προτεραιότητα βάσει του κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς.
4. Ειδικά για περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για καθαρισμό τους, ο οικείος Δήμος, ταυτόχρονα με την επιβολή του προστίμου, αιτείται προς την κατά τόπο αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διενέργεια αυτοψίας για τη βεβαίωση τυχόν συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς και βάσει αυτής, υποχρεούται σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων για την άρση του κινδύνου (Παράρτημα Γ’).
5. Σε περίπτωση μη ανεύρεσης των στοιχείων των υπόχρεων, ακολουθείται η διαδικασία των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου εξαιρουμένης της διαδικασίας επιβολής προστίμου και των προθεσμιών που αναφέρονται σε αυτήν.»

Σύμφωνα με την υποπερ. 26 περ. β’ παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α’ 114), ισχύουν τα εξής:
«26. Η μέριμνα για την εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού των ιδιοκτητών, νομέων, επικαρπωτών, μισθωτών και υπομισθωτών, από την 1η έως την 30ή Απριλίου εκάστου έτους, καθώς και της υποχρέωσης συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μaΐου έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, επί οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, επί εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας εκατό μέτρων (100 μ.), από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και επί εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα. Η ως άνω μέριμνα, περιλαμβάνει ιδίως την ενημέρωση των υπόχρεων από τον οικείο δήμο, έως την 31η Μαρτίου εκάστου έτους, με κάθε πρόσφορο μέσο για το περιεχόμενο της υποχρέωσης καθαρισμού, την εξέταση σχετικών καταγγελιών, την αυτεπάγγελτη αυτοψία και την επιβολή προστίμου κατά την παρούσα.

Ο οικείος δήμος, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, μεριμνά για τη διενέργεια αυτοψίας. Αν οι υπόχρεοι προς καθαρισμό δεν συμμορφωθούν, ο δήμος επιβάλλει πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ. Κατά του προστίμου ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλει ένσταση στον δήμο εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών. Εάν αυτή δεν γίνει αποδεκτή, εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών ο δήμος προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών, κατά προτεραιότητα, βάσει του κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς. Ειδικά για περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους του πρώτου εδαφίου και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για καθαρισμό τους, ο οικείος δήμος, ταυτόχρονα με την επιβολή του προστίμου, αιτείται προς την κατά τόπο αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διενέργεια αυτοψίας για τη βεβαίωση συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, και βάσει αυτής, προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των ως άνω χώρων για την άρση του κινδύνου. Αν δεν βρεθούν τα στοιχεία των υπόχρεων, ακολουθείται η διαδικασία των προηγούμενων εδαφίων, εξαιρουμένης της διαδικασίας επιβολής προστίμου. Σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς, ο οποίος διαπιστώνεται με σχετικό έγγραφο της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση της διαδικασίας των προηγούμενων εδαφίων, ο επείγων αυτεπάγγελτος καθαρισμός για την άμεση άρση του κινδύνου. Σε κάθε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού, καταλογίζεται εξ ολοκλήρου στους υπόχρεους, από τον οικείο δήμο, η δαπάνη καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών. Η δαπάνη και το πρόστιμο αποτελούν έσοδα του οικείου δήμου και εισπράττονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διαδικασία εφαρμογής των ανωτέρω και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με πυροσβεστική διάταξη σύμφωνα με το άρθρο 167 του ν. 4662/2020 (Α’ 27). Με την παρούσα δεν θίγεται το από 13/22.4.1929 π.δ. (Α’ 153)