Στο πλαίσιο συμμετοχής του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων, που υπάγεται στην Αντιδημαρχία Παιδείας, Σχολικής Στέγης, Προσχολικής Αγωγής και Δραστηριοτήτων του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου και είναι ο πιστοποιημένος φορέας υλοποίησης προγραμμάτων Erasmus+ (δια της Διεύθυνσης Παιδείας & Κοινωνικής Προστασίας) στο χρηματοδοτούμενο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: Στρατηγικές συμπράξεις Δήμων και Κοινοτήτων με τίτλο «Οι τέχνες και εκπαιδευτικά εργαλεία για τις ήπιες δεξιότητες: Ανακαλύπτοντας τη δύναμη των διεπιστημονικών τεχνών, ενισχύονται οι ήπιες δεξιότητες των νέων», του Προγράμματος της Ε.Ε. «Erasmus+» που υλοποιείται από τον Κυπριακό Οργανισμό Κέντρων Νεότητας, πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση του Focus Group, την Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024 στις 19:00, στο Εργαστήρι Ζωγραφικής «ΚΥΚΝΟΣ», στον Εύοσμο.
Στη 2η συνάντηση του Focus Group συμμετείχαν:
- 1 co-ordinator – ως συντονιστής του προγράμματος (Προϊσταμένη του Τμήματος Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης)
- 2 youth workers του Τμήματος Παιδείας-Δια Βίου Μάθησης
- 1 καλλιτέχνης (ζωγράφος)
- 8 νέοι 18-30 ετών
Με δεδομένο ότι το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου ανέλαβε ως αντικείμενο δράσης την ενασχόληση με τη ζωγραφική ως τέχνη που αναπτύσσει τις ήπιες δεξιότητες των νέων μεταξύ 18-30 ετών (η Κύπρος έχει αναλάβει τη φωτογραφία & η Πολωνία το θέατρο), η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήρι Ζωγραφικής «ΚΥΚΝΟΣ», στον Εύοσμο.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση του manual R1 “Arts for Skillyouth” στους συμμετέχοντες, που συντάχθηκε με τη βοήθεια των τριών χωρών που συμμετέχουν στο project (Κύπρος, Ελλάδα, Πολωνία), η συζήτηση σχετικά με τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων που ενισχύουν τις ήπιες δεξιότητες των νέων μέσω των διεπιστημονικών τεχνών (ζωγραφική, φωτογραφία, χορός), η κατάθεση προτάσεων από τους νέους για το πώς μπορεί το manual φανεί πιο χρήσιμο σε αυτούς, με προσθήκη και άλλων δραστηριοτήτων ή όχι και η συνολική επισκόπηση της χρησιμότητας του εγχειριδίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι νέοι εφάρμοσαν κάποιες από τις δράσεις της ζωγραφικής που είχαν προτείνει στο manual, διαπιστώνοντας εμπράκτως πόσο η τέχνη της ζωγραφικής βοηθά στην ενίσχυση των ήπιων δεξιοτήτων των νέων, αφού χρησιμοποίησαν φαντασία, αυτo-έκφραση, δημιουργικότητα, επικοινωνία, συνεργασία, εξωστρέφεια και ευελιξία.
Οι νεαροί δημότες μας κλήθηκαν να ζωγραφίσουν ο καθένας με κλειστά μάτια, καθήμενοι μπροστά σε καμβάδες και βουτώντας τα εργαλεία τους στα χρώματα, αντικείμενα για τα οποία τους δόθηκε αρχική περιγραφή από την εικαστικό, κ. Άννα Φαναηλίδου. Όταν τελείωσαν τους πίνακες οι νεαροί ζωγράφοι και άνοιξαν τα μάτια τους βλέποντας το αποτέλεσμα του έργου τους στον πίνακα, συζήτησαν μεταξύ τους για το βαθμό δυσκολίας που βίωσαν, συνειδητοποιώντας πόσο δύσκολο είναι για τους τυφλούς να κάνουν δημιουργίες χωρίς όραση. Οι νέοι κατάλαβαν ότι μέσω αυτής της δραστηριότητας καλλιεργήθηκαν soft skills όπως : ενσυναίσθηση, επικοινωνιακές δεξιότητες, υπομονή, δημιουργικότητα, προσαρμοστικότητα, δημιουργικότητα και φαντασία.
Τέλος, αξιολογήθηκε η συνολική δράση από όλους τους συμμετέχοντες, εισπράττοντας πολύ θετικά σχόλια για το manual και εκφράζοντας την επιθυμία τους οι νέοι, να προσφέρουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα προγράμματα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ήπιων δεξιοτήτων τους, και θεωρούνται απαραίτητες για την προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη.
Θερμές ευχαριστίες στο Εργαστήρι Ζωγραφικής «ΚΥΚΝΟΣ» και στην εικαστικό Άννα Φαναηλίδου για την πολύτιμη συμβολή της και την υπέροχη φιλοξενία της.