Άρχισε σήμερα το πρόγραμμα «Πρόσκληση σε γεύμα – Η διατροφή πάει σχολείο»

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: Κλιματιζόμενοι χώροι για την αντιμετώπιση του καύσωνα

Άρχισε σήμερα το πρόγραμμα «Πρόσκληση σε γεύμα – Η διατροφή πάει σχολείο»

Ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, δια της αντιδημαρχίας Παιδείας Σχολικής Στέγης, Προσχολικής Αγωγής και Δραστηριοτήτων, θέτει σε εφαρμογή το ευρηματικό πρόγραμμα παιδικής διατροφής «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ – Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ», σε συνεργασία με τον διαιτολόγο διατροφολόγο με εξειδίκευση στην παιδική διατροφή (Master Nutritionist in Pediatric Nutrition) Λεωνίδα Ναθαναηλίδη, τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής (Master Φυσικής Αγωγής – Κοινωνιολογίας Αθλητισμού) Σταύρο Μουμουλίδη και τη δημοσιογράφο του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου και συγγραφέα παιδικών βιβλίων για την παιδική παχυσαρκία Νίκη Στρατηλάτη.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής και εστιάζει σε εποχιακές και καθημερινές αγαπημένες διατροφικές επιλογές των παιδιών, ωστόσο δεν θα αποτελέσει μία ακόμη ενημερωτική ομιλία περί διατροφής, μια παρουσίαση τροφίμων ή ένα παιχνίδι διατροφικών υποδείξεων, γιατί, σύμφωνα με τους συντελεστές, η παρουσίαση του προγράμματος στα παιδιά θα γίνει με έναν πολύ ευρηματικό, πρακτικό και κυρίως οικείο τρόπο, ο οποίος θα συνδυασθεί και με ένα διατροφικό ταξίδι γευσιγνωσίας βασισμένο στα αγαπημένα τους, εποχιακά καθημερινά και οικογενειακά μενού από την… κουζίνα της μαμάς.

Στόχος του smart προγράμματος είναι να βοηθήσει τα παιδιά μέσα από τα πολλά ενημερωτικά, διατροφικά και καταναλωτικά μηνύματα που καθημερινά δέχονται, να μάθουν να επιλέγουν ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα και να προβληματιστούν ώστε μεγαλώνοντας να διαμορφώσουν τη στάση τους απέναντι σε θέματα και προβλήματα της διατροφής τους, της υγείας και της εποχής τους γενικότερα.

Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε έξι στάδια στα οποία θα συμμετέχουν οι γονείς, τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι συντελεστές του προγράμματος.

ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

1ο ΣΤΑΔΙΟ

Ομαδική επίσκεψη (γονέων, παιδιών, συντελεστών) σε Σούπερ Μάρκετ για την αγορά των υλικών παρασκευής των φαγητών, με την έρευνα και την ανάγνωση των ετικετών.

2ο ΣΤΑΔΙΟ

Προετοιμασία και μαγείρεμα των φαγητών από γονείς και μαθητές στο σπίτι.

3ο ΣΤΑΔΙΟ

Παρουσίαση των φαγητών στο σχολείο και στους συμμαθητές τους.

4ο ΣΤΑΔΙΟ «ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ»

Περιγραφή υλικών, βιταμινών, ανάλυση συστατικών, συνδυασμοί τροφών, τρόποι μαγειρέματος, συμβουλές και οφέλη της υγιεινής διατροφής, μύθοι και αλήθειες για τα τρόφιμα, από τον διατροφολόγο διαιτολόγο Λεωνίδα Ναθαναηλίδη.

5ο ΣΤΑΔΙΟ «ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ»

Στη θεμελιώδη αξία της γυμναστικής, της άθλησης, της φυσικής δραστηριότητας, συνδυαστικά με την υγιεινή διατροφή και τα οφέλη στη ζωή όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας – πρωτίστως όμως των παιδιών που «χτίζουν το σώμα και βάζουν τα θεμέλια της υγείας τους» θα αναφερθεί ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Master Φυσικής Αγωγής με εργασία στην Κοινωνιολογία του Αθλητισμού Σταύρος Μουμουλίδης.

6ο ΣΤΑΔΙΟ«ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΩ»

«Προστατεύουμε τον εαυτό μας, όταν μαθαίνουμε να ψάχνουμε την ασφάλεια και την ποιότητα στα τρόφιμα, όταν διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζουμε, όταν μαθαίνουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καταναλωτών, έτσι ώστε μεγαλώνοντας να αποκτήσουμε καταναλωτική συμπεριφορά και καταναλωτική συνείδηση». Ενημέρωση από τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκη Στρατηλάτη.

Αρχικά, το πρόγραμμα «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ ΥΓΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ» θα εφαρμοσθεί από 21 & 22 Μαΐου στο 6ο Πειραματικό Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού, στις 28 & 29 Μαΐου στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου και τη νέα σχολική περίοδο σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου.

ΧΟΡΗΓΟΙ: ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΚΡΗΤΙΚΟΣ», CAFÉ FRENTAKI,

Προηγούμενο
Copyright © 2024 Δήμος Κορδελιού Ευόσμου