Διαδικτυακή συνάντηση εργασίας είχαν τα μέλη του Δικτύου Φορέων που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, με τα μέλη της Ομάδας Εργασίας ΣΒΑΚ και μέλη της ομάδας μελέτης της Αναδόχου Εταιρείας, την Τρίτη 19-12-2023 στις 11.00 π.μ.
Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του Δικτύου Φορέων για την πορεία του έργου και η καταγραφή απόψεων σχετικά με την αρχική διατύπωση του οράματος, τις προτεραιότητες και τους στόχους του ΣΒΑΚ, καθώς και τα εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης της κινητικότητας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι παρόχων μεταφορικού έργου (Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), εκπρόσωποι επαγγελματικών ενώσεων (Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Εμπορικός Σύλλογος Ευόσμου) και ερευνητικοί φορείς (Ινστιτούτο Μεταφορών/ ΕΚΕΤΑ), αναπτυξιακοί οργανισμοί (Αναπτυξιακή ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (πρώην Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης), εκπρόσωποι όμορων Δήμων (Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης), εκπρόσωποι του Ποδηλατικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, καθώς και τοπικοί φορείς όπως το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ/πρώην ΚΠΕ) Ελευθερίου Κορδελιού.
Με τις τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων, και τη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχθηκε για ακόμη μία φορά η ανάγκη για διαμόρφωση κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των φορέων.
Ειδικότερα δε, στην περίπτωση της Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι φορείς συμφώνησαν ότι απουσία μητροπολιτικού σχεδιασμού είναι αναγκαίες οι συνέργειες για τη δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων στο κομμάτι των ποδηλατικών υποδομών, ενώ εκφράστηκε εντόνως και ο προβληματισμός για το «πάγωμα» του σχεδιασμού αναφορά με την επέκταση του μετρό στα δυτικά.
Στοχευμένα και αναφορικά με την περιοχή παρέμβασης, τα βασικότερα ζητήματα που τέθηκαν προς συζήτηση ήταν, η ανάγκη για άμεση βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών βαδισιμότητας και η δημιουργία προσβάσιμων διαδρόμων, η βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η ασφαλής μετακίνηση πέριξ των σχολικών μονάδων και η αειφορική διαχείριση του συστήματος των αστικών εμπορευματικών μεταφορών.
Επιπλέον, οι τοπικοί φορείς υπογράμμισαν την έντονη οικιστική ανάπτυξη που συντελείται στην περιοχή της Άνω Πολιτείας Ευόσμου και τόνισαν την ανάγκη για λήψη μέτρων αναφορικά με τη συνδεσιμότητα αυτής με τον υπόλοιπο Δήμο.
Η επόμενη συνάντηση εργασίας θα πραγματοποιηθεί κατά τη Β’ Φάση των συμμετοχικών διαδικασιών του ΣΒΑΚ.