To 3o Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού ολοκλήρωσε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA2 – 2020-1-PL01-KA229-081749_4 με τίτλο “OPEN MIND, SKILLFUL HANDS” που υλοποίησε το διάστημα 2020-2023, με παράταση ενός έτους λόγω της πανδημίας. Οι συνεργαζόμενες χώρες ήταν : Πολωνία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία. Η έναρξη της εκπαίδευσης στο Δημοτικό Σχολείο συμπίπτει με την εντατική ανάπτυξη των διανοητικών ικανοτήτων και των περισσότερων έμφυτων προδιαθέσεων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας μάθησης. Έχοντας αυτό κατά νου και ανταποκρινόμενοι στη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου του 2006 και του 2018 σχετικά με τις βασικές ικανότητες στη διαδικασία μακροχρόνιας μάθησης, το πρόγραμμα ρυθμίστηκε ώστε, μέσα από τις δραστηριότητες του σχεδίου να βοηθήσουμε τους μαθητές να προσαρμοστούν στον δυναμικό πολιτισμό και τις κοινωνικές αλλαγές που συμβαίνουν στον σύγχρονο κόσμο.
Πραγματοποιήθηκαν πέντε κινητικότητες στις χώρες εταίρους και μετακινήθηκαν 22 μαθητές και μαθήτριες και 7 εκπαιδευτικοί.
Οι δραστηριότητες κάλυψαν διάφορους τομείς ενδιαφερόντων των μαθητών, που επέκτειναν και συμπλήρωσαν τα μαθήματα του σχολικού προγράμματος, προσαρμόστηκαν ανάλογα με τις δυνατότητες, τη δέσμευση και την ανεξαρτησία των συμμετεχόντων, έδωσαν περιθώριο έκφρασης των αναγκών τους και είχαν ως αποτέλεσμα:
– απόκτηση νέας εμπειρίας και δεξιοτήτων που αφορούν το μυαλό και τα χέρια των συμμετεχόντων σε σχέση με τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, ( περιβάλλον, ευ ζην, ενσυναίσθηση. τεχνολογία, ιστορία, τέχνη, πολιτισμός κ.α.)
– συνειδητή διαχείριση της διαδικασίας της προσωπικής τους ανάπτυξης
– δημιουργικότητα – λογική σκέψη – συναισθηματική νοημοσύνη
– εποικοδομητική επίλυση προβλημάτων – ομαδική εργασία
– την ικανότητα συνειδητού και σκόπιμου προγραμματισμού- καθορισμού στόχων
– αποτελεσματική επικοινωνία – κατανόηση στα αγγλικά
– τη χρήση διαφόρων μορφών εργασίας καθώς και τεχνοδιδακτικών μέσων
– -συνειδητή χρήση της εθνικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών αγαθών των λαών
– προετοιμασία των συμμετεχόντων για να λειτουργήσουν στην κοινωνία,
– -μοιραστήκαμε με άλλα ευρωπαϊκά σχολεία ενεργές μεθοδολογίες
– -γνωρίσαμε άλλες ευρωπαϊκές σχολικές πραγματικότητες
– -έγινε χρήση της διεθνούς διάστασης για την παροχή προστιθέμενης αξίας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
– -προωθήθηκε η επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών και η εκπαιδευτική καινοτομία με την εφαρμογή ενεργών μεθοδολογιών, μέσω της διεθνούς συνεργασίας, της ανταλλαγής ορθών πρακτικών και της απόκτησης νέων προσεγγίσεων, εμπλουτίζοντας έτσι το πρόγραμμα σπουδών
– -αναπτύχθηκαν βασικές και κοινωνικές δεξιότητες καθώς και η ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη
– -δημιουργήθηκαν ισχυροί δεσμοί σε μαθητικό και εκπαιδευτικό δυναμικό των συμμετεχόντων οργανισμών
– -ήρθαμε ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο μας ώστε να είμαστε ένα σχολείο ανοιχτό στην Ευρώπη, να μαθαίνουμε και να ενσωματώνουμε στην καθημερινότητα του σχολείου μας αυτές τις σχετικές ευρωπαϊκές πτυχές και τις νέες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλα σχολεία.
Τα αποτελέσματα του έργου θα δημοσιοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας eTwinning, του ιστότοπου του έργου, της ιστοσελίδας του σχολείου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του σχολείου και του προγράμματος και της πλατφόρμας Αποτελεσμάτων Erasmus+. Τα αποτελέσματα του υλικού (μπροσούρα, οδηγός, εκπαιδευτικά προϊόντα και άλλα) θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά βοηθήματα και θα συμπεριληφθούν στις σχολικές πηγές.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΚ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ