Με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό και με την προσήκουσα επισημότητα, τιμή, και λαμπρότητα, πραγματοποιήθηκε υπό τους ήχους των εμβατηρίων και της Φιλαρμονικής – η Παρέλαση- που οργάνωσε η Αντιδημαρχία Παιδείας – Δια Βίου Μάθησης, για την επέτειο της Εθνικής παλιγγενεσίας του 1821, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου και από τις δύο Κοινότητες χειροκροτώντας θερμά όλα τα αγήματα .
Μετά από δύο χρόνια αναστολής λόγω της πανδημίας φέτος η μαθητική κοινότητα των Σχολείων του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου και οι σύλλογοι, παρήλασαν με περηφάνια, έκδηλο ενθουσιασμό, υψηλό πατριωτικό φρόνημα και σταθερό βήμα, κρατώντας ψηλά τις γαλανόλευκες.
Στην Κοινότητα Ευόσμου επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων έγινε στο Ηρώον στην πλατεία Δημαρχείου και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Θεολόγος του 1ου Γυμνασίου Ευόσμου κ. Κωνσταντίνος Στεφανίδης.
Στην Κοινότητα Ελευθερίου Κορδελιού η Δοξολογία ετελέσθη στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Νέου Κορδελιού -τον οποίο κοσμούν δύο τεράστια ιστορικά λάβαρα με τον αιώνιο και εγκάρδιο χαιρετισμό από το ομώνυμο βιβλίο του Ηλία Βενέζη « Μικρασία Χαίρε». Η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων έγινε στο άγαλμα του Παύλου Μελά και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε -εντός του ιερού ναού- η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Ελευθερίου- Κορδελιού κ. Ιφιγένεια Σαχανά .
Η Ενιαία Παρέλαση με κατεύθυνση – αυτήν την φορά- προς την Κοινότητα Ελευθερίου Κορδελιού, ξεκίνησε στις 12.00 με αφετηρία την συμβολή των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Νυμφαίου, διέσχισε την οδό Μ. Αλεξάνδρου, συνέχισε επί της οδού Φιλ. Φλώρου και τερμάτισε επί της οδού A. Παπανδρέου.
Με πρόταση του Δημάρχου Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθη Μανδαλιανού την παρέλαση της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, άνοιξαν οι δύο Σύλλογοι Σμυρναίων Μικρασιατών, με αφορμή την επέτειο μνήμης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, ως απόδοση φόρου τιμής και μνήμης στους πρωτοκατοικήσαντες στο Δήμο μας το 1922 διωγμένους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, τη Σμύρνη, τον Κουκλουτζά. του Παπά Σκάλα, του Κορδελιού κ.α .
Εγγόνια και δισέγγονα- όλοι απόγονοι – «εκείνων» 3ης και 4ης γενιάς, μέλη του Σύλλογου Σμυρναίων-Μικρασιατών Ελευθερίου Νέου Κορδελιού «Η Αγία Φωτεινή" παρήλασαν ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές Μικρασιάτικες φορεσιές και κρατώντας ψηλά και με προσφυγική περηφάνια 22 πινακίδες τοπωνυμίων αλησμόνητων πατρίδων της Μικράς Ασίας και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου με το Λάβαρο του Συλλόγου και την Σημαία της Εθνικής Επετείου. απέσπασαν δυνατά και παρατεταμένα χειροκροτήματα με συγκινητικές επευφημίες απ όλο τον κόσμο.
Εξίσου συγκινητική στιγμή ήταν και η διέλευση του αγήματος των Κυπρίων μαθητών που συμμετείχαν με την Κυπριακή και την Ελληνική Σημαία οι οποίοι βρίσκονται στην πόλη μας στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+ΚΑ1 επαγγελματικής εκπαίδευσης, συνεργαζόμενοι με το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου.
Η συμμετοχή τους προσέδωσε έναν επιπλέον ιστορικό, συμβολικό και ενωτικό χαρακτήρα στην σημερινή πανηγυρική επέτειο.
Μετά το πέρας της παρέλασης ο Σύλλογος Σμυρναίων-Μικρασιατών «Η Αγία Φωτεινή» παρουσίασε επί της οδού Α. Παπανδρέου, σειρά επετειακών διαδραστικών Σμυρναίϊκων και Μικρασιατικών εθίμων με ζωντανή Μουσική, Άμαξα με άλογα, με Σμυρναίικα κεράσματα, Μικρασιατικά εδέσματα κ.α
Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός δήλωσε « Σήμερα τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας για Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία και γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού και προστάτιδας του Έθνους μας. Νιώσαμε εθνική ανάταση, δέος και περηφάνια στη σημερινή παρέλαση για την επέτειο της επανάστασης του 1821, η οποία ξεκίνησε με τους Συλλόγους Μικρασιατών, ως φόρο τιμής για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ακολούθησε το μέλλον του τόπου μας, η μαθητιώσα νεολαία μας, ενώ για πρώτη φορά συμμετείχαν και Κύπριοι μαθητές!Η παρέλαση συνιστά υπόμνηση του χρέους που έχουμε απέναντι στον ένδοξο αγώνα των προγόνων μας που οδήγησε στην εθνική παλιγγενεσία. Οι θυσίες τους αποτελούν διαρκή υπενθύμιση της αξίας της ενότητας του Έθνους μας, αλλά και της υπεράσπισης της εθνικής κληρονομιάς και κυριαρχίας, των αξιών της Δημοκρατίας και του σεβασμού προς τον άνθρωπο. Ο ιερός αγώνας τους θα παραμείνει εις τους αιώνας των αιώνων τρανό παράδειγμα αυταπάρνησης, ανδρείας και πατριωτισμού, εμπνέοντας τις επόμενες γενιές. Χρόνια πολλά Ελλάδα, χρόνια πολλά στους Έλληνες απανταχού της γης!»
Η παρέλαση διεξήχθη σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.