« Όσοι δίνουν αίμα, τιμούν την αξία της ζωής»

pdf

« Όσοι δίνουν αίμα, τιμούν την αξία της ζωής»

« Όσοι δίνουν αίμα, τιμούν την αξία της ζωής»
«Όταν δίνεται αίμα να χαίρεστε. Σημαίνει ότι είστε υγιείς.
Κάνετε καλό στο εαυτό σας»

Μέσα σε κλίμα χαράς, συγκίνησης αλλά και αισιοδοξίας εξελίχθηκαν και τα τρία στάδια της μεγάλης και πρωτότυπης εκδήλωσης υψηλών ιδανικών και ιστορικών συμβολισμών με θέμα « ΤΟ 1821- Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ – ΜΕ ΑΙΜΑ» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, που οργάνωσε ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ , συνδέοντας την Ιστορία με την Αιμοδοσία.
Το πρώτο στάδιο – της υποδοχής- εξελίχθηκε στο ΘΕΠΑΝ όπου την υποδέθηκαν με ρακί , λουκούμι και σαρακατσάνικη τυρόπιτα, ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, η αρμόδια Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας -ΚΕΠ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζη, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων κ. Γιώργος Μουτσιάνας, ο Πρόεδρος του Σύλλογου Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ» κ. Κωνσταντίνος Καπούλας.
Την επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του προεπαναστατικού ήρωα Αντώνη Κατσαντώνη Μακρυγιάννη τέλεσε ο π. Γεώργιος Παπαδόπουλος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

« Όσοι δίνουν αίμα, τιμούν την αξία της ζωής»
Μετά την κατάθεση στεφάνου η κ. Αγγελοπουλου, φανερά χαρούμενη, συνομίλησε με όλους, φωτογραφήθηκε, προέβη σε συστάσεις, αντάλλαξε ευχές, απηύθυνε ερωτήσεις , έδειξε ενδιαφέρον για όλα κυρίως για τα μικρά Σαρακατσανόπουλα που συμμετείχαν με τις φορεσιές τους μέχρι το τέλος της εκδήλωσης.
Έκπληξη προκάλεσε σε όλους η επικοινωνιακή απλότητα, η εκφραστικότητα, η άνεση και ο αυθορμητισμός της Προέδρου της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021», ειδικότερα όταν ασπάσθηκε το χέρι του μακροβιότερου μέλους της Ομοσπονδίας κ. Στέργιου Γαλατά και το ενδιαφέρον με το οποίο συνομίλησε μαζί του για την προφορά των Σαρακατσαναίων στην επανάσταση του 1821, για τους ήρωες, τους οπλαρχηγούς, αλλά και για τη νέα Σαρακατσάνα ηρωίδα την πηλιορείτισσα Μαργαρίτα Μπασδέκη.

Το δεύτερο στάδιο – της εκδήλωσης- εξελίχθηκε στην πλατεία Ευόσμου, όπου την κ. Γιάννα Αγγελοπουλου Δσκαλάκη συνόδευαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ο Διευθυντής της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ2021» κ. Α. Κανταρτζής, Στην πλατεία την υποδέχθηκαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, κ. Καίτη Τζιτζικώστα, οι βουλευτές Στράτος Σιμόπουλος, Δημήτρης Κούβελας, ο Πρόεδρος του Ελληνικου Σύλλογου Θαλασσαιμίας κ. Βασιλης Δήμος, η Πρόεδρος του μοναδικού στην Ελλάδα Σύνδεσμου Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Φίλων των Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία «Πηγή Ζωής» κ. Ηλέκτρα Γραμματικοπούλου.
« Αγαπητέ σταυραδερφέ δήμαρχε Κλεάνθη Μανδαλιανέ, αγαπητοί κάτοικοι, ήταν τιμή μου, που πριν από λίγο κατέθεσα στεφάνι στον άγαλμα του Κατσαντώνη. Η ιστορία μας γράφτηκε με αίμα. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο επιτυχημένο το μήνυμα για την αιμοδοσία που είδα στο μπάνερ που μόλις αποκαλύψαμε. Όσοι δίνουν αίμα, τιμούν την αξία της ζωής. Γιατί βοηθάνε ανθρώπους που κάνουν έναν μεγάλο αγώνα. Και αυτό τιμά όλους εσάς που έχετε ξεσηκώσει, που έχετε κινητοποιήσει αυτόν τον κόσμο και βοηθάει. Και μου έκανε εντύπωση πως συνδυάσατε αυτή τη δράση με το αίμα που έδωσαν οι πρόγονοι μας. Η κοινωνία, ο κόσμος βρήκε τους δικούς του τρόπους να γιορτάσει αυτή τη χρονιά. Προτάσεις που έχουν γίνει με σεβασμό για αυτά που έγιναν, για το μέλλον, που φέρνουν μικρές και μεγάλες αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων, με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις και έργα. Περάσαμε τα πρώτα διακόσια χρόνια από την ελληνική επανάσταση και ετοιμαζόμαστε να μπούμε αρματωμένοι όπως έλεγαν οι πρόγονοι μας, στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορία μας» δήλωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021 κ. Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη.
Στη συνέχεια όλοι οι ομιλητές καλωσόρισαν με πολύ θερμά και εγκάρδια λόγια την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, τονίζοντας ο καθένας, τους συμβολισμούς που απορρέουν από την παρουσία της.
Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός τον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων δήλωσε « δέχθηκα άπειρα τηλεφωνήματα που μου έδιναν συγχαρητήρια

για την ιδέα της εκδήλωσης, για την πρόσκληση στην κυρία Γιάννα Αγγελόπουλου Δασκαλάκη και για ανάδειξη της μεγάλης συμβολής των Σαρακατσαναίων μας το 1821,

η μεγαλύτερη κοινότητα των οποίων βρίσκεται στο δήμο μας.Κι εγώ σε όλους μα όλους

έλεγα αυτό που πιστεύω και αυτό θα σας πω και τώρα δημοσίως Εμείς ως Διοίκηση

με την αρμόδια αντιδήμαρχο μας την κ. Φωτεινοί Πεσματζογλου Δεβετζη, κάνουμε το αυτονόητο χρέος μας, απέναντι στους αιμοδότες μας, ως δημοτική αρχή και ανταποδίδουμε με έναν ΕΠΑΙΝΟ στο ελάχιστο την μεγάλη τους προσφορά. Κάνουμε αυτό που θα έπρεπε να γίνεται κάθε χρόνο εδώ σ αυτήν την πλατεία και θα γίνεται από τώρα και στο εξής. Τα συγχαρητήρια αξίζουν στην Πρόεδρο στην Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη η οποία είναι εδώ, αποδεχόμενη με χαρά την πρόσκληση μας και με την παρουσία της ως Πρόεδρος της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021», ανεβάζει την αιμοδοσία εκεί που της αξίζει, στα ύψιστα ανθρώπινα ιδανικά, της πατρίδας μας, της ιστορίας μας, της ελευθερίας, της ζωής μας και την κατατάσσει πρώτη και καθοριστική προϋπόθεση για το μέλλον της Ελλάδας. Σήμερα όλοι μαζί ανεβάζουμε την εθελοντική αιμοδοσία και τους αιμοδότες μας ακόμη ψηλότερα στην κλίμακα των ανθρωπίνων αξιών και προτύπων ΖΩΗΣ. Ως δήμαρχος υπόσχομαι ότι ο δήμος μας θα συνεχίσει να επενδύει στην κοινωνική προστασία, στην δημόσια υγεία και στην πρόληψη να επενδύει στη γνώση ακόμη και διαδικτυακά όπως έκανε με μεγάλη επιτυχία επί 5 συνεχόμενους μήνες η αντιδημαρχία κοινωνικής προστασίας δημόσιας υγείας ΚΕΠ»
«Χαιρετίζω τη διπλή αυτή επετειακή εκδήλωση -για την Εθνεγερσία και την εθελοντική αιμοδοσία. Μεταφέρω, επίσης, τους χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγχαίρω τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, καθώς και για το πλούσιο κοινωνικό έργο, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσετε ψηφιακά επενδύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Συγχαρητήρια για τη σύνδεση της επαναστατικής ιστορίας του Γένους, με την ιστορία των απλών ανθρώπων του σήμερα. Με αυτούς που επιμένουν να προσφέρουν ζωή σε εκείνους που χρειάζονται λίγο αίμα. Είναι πρωτοποριακό και εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η σημερινή εκδήλωση συνδέει αρμονικά την ιστορία με την ατομική και κοινωνική προσφορά. Συνδέει την απόδοση τιμής σε εκείνους που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Πατρίδας με την Εθελοντική Αιμοδοσία. Με την ανιδιοτελή προσφορά αίματος προς τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία της τιμητικής βράβευσης των Εθελοντών Αιμοδοτών και των Ιδρυτών και Υπευθύνων των 13 Τραπεζών Αίματος που εδρεύουν στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου. Συγχαρητήρια σε όλες και όλους που βραβεύονται» τόνισε ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.
Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή επεσήμανε « Με δήμαρχο μας τον εθελοντή αιμοδότη και εθελοντή γιατρό σε αποστολές υγείας στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας τον Κλεάνθη Μανδαλιανο ο σημερινός έπαινος δεν θα μπορούσε να αφορά μόνον τους 60 αιμοδότες της τράπεζας του δήμου αλλά και τους 2122 συνδημότες αιμοδότες μας και των 13 τραπεζών αίματος που λειτουργούν στο δήμο μας. Η αντιδημαρχια μας, συνεχίζει τον αγώνα της και τους επομένους καλοκαιρινούς και δύσκολους μήνες τότε που αίμα λιγοστεύει σε όλη τη χώρα προγραμματίζουμε 2 συναυλίες ευαισθητοποίησης για την νεολαία μας και πρώτα ο θεός το φθινόπωρο πάλι όλοι μαζί, με το άνοιγμα των σχολείων θα ενημερώσουμε τους μαθητές μας με την ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ και τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑΣ. Η αιμοδοσία, ο εθελοντισμός η αλληλεγγύη είναι παιδεία και ήρθε ο καιρός να μπει στα σχολεία μας, Ευχαριστούμε όλους του αιμοδότες μας. Ευχόμαστε το παράδειγμα τους να το ακολουθήσουν κι αλλοι».
«Χαρά κι ελπίδα είναι τα συναισθήματα που νιώθω και που νιώθουν όλοι οι θαλασσαιμικοί ασθενείς σήμερα, βλέποντας αυτή τη σπουδαία εκδήλωση.

«Για άλλη μια φορά τόσο ο Δήμαρχος κ. Μανδαλιανός, όσο και η Αντιδήμαρχος κα. Πεσματζόγλου αγκαλιάζουν το Σύλλογό μας, τα Μέλη μας, τους πάσχοντες από Θαλασσαιμία και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την επάρκεια αίματος.
Τιμούν τους εθελοντές αιμοδότες, διαδίδουν και στηρίζουν με κάθε τρόπο το θεσμό της αιμοδοσίας και της προσφοράς αίματος. Σας ευχαριστούμε θερμά. Η μετάγγιση αίματος αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής για έναν πάσχοντα από Μεσογειακή Αναιμία. 50 μονάδες αίματος χρειάζεται ετησίως ο κάθε θαλασσαιμικός ασθενής για να κρατηθεί στη ζωή 50 αιμοδότες πρέπει να βρεθούν και να απλώσουν το χέρι τους, για να προσφέρουν με το αίμα τους τη δυνατότητα για μια καλύτερη και υγιή ζωή στον κάθε πάσχοντα. Ένας τεράστιος αγώνας γίνεται από το προσωπικό των Αιμοδοσιών και την ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ, τον γνωστό σε όλους μας σύνδεσμο, για να καλυφτούν οι ανάγκες των 300 ασθενών που μεταγγίζονται στα Νοσοκομεία της πόλης μας. 1200 μονάδες αίματος κάθε μήνα για τη Μεσογειακή αναιμία στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα όμως είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε μαζί σας. Να σας πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας στηρίξατε και μας στηρίζετε καθημερινά στη ζωή» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμία κ. Βασίλης Δήμος.
«Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δεν είναι μόνον ένα μεγάλος δήμος , έχει κι ένα

αληθινό πρόσωπο κοινωνικής αλληλεγγύης, που σ αυτήν την δύσκολη εποχή της πανδημίας έκανε την έκπληξη και μέσα από το διαδίκτυο μας παρουσίασε μια σύγχρονη θεματολογία υγείας και ψυχικής υγείας για όλες τις ηλικίες τις οποίες παρακολουθούσαμε μέσω διαδικτύου κι εμείς που δεν είμαστε δημότες σας. Μόλις πριν από λίγες μέρες γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας και σήμερα χάρη στην ακούραστη και δυναμική αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσια Υγείας κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή τιμούμε όλοι μαζί τους αιμοδότες σας. και ανανεώνουμε το ραντεβού μας – με όλους εσάς. Πολύ σύντομα, θα είμαστε πάλι εδώ γιατί ήδη αρχίσαμε την οργάνωση 2 συναυλιών στην καρδιά του καλοκαιριού τότε που πολλές καρδιές χτυπούν από αγωνία – για την αιμοδοσία, τότε που το αίμα είναι δυσεύρετο» δήλωσε η η Πρόεδρος του Συνδέσμου Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Φίλων των Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία «Πηγή Ζωής» κ. Ηλέκτρα Γραμματικοπούλου.
«Αν σήμερα μαζί με τους επαίνους δίναμε και βραβεία, σίγουρα το πρώτο βραβείο θα το δίναμε στο δήμο Κορδελιού ευοσμου γιατι με δήμαρχο τον συνάδελφο μου γιατρό Κλεάνθη Μανδαλιανό και αντιδήμαρχο κοινωνικής προστασίας την δραστήρια και αποτελεσματική κ. φωτεινή πεσματζογλου δεβετζη, όλο το διάστημα της καραντίνας ανέβαζαν ένα επίκαιρο ιατρικό θέμα για όλους τους χρήστες του διαδικτύου. Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους εμπλεκομένους φορείς της διάδοσης του μηνύματος της αιμοδοσίας, να μην παραλείπουν από τώρα και στο εξής στα ενημερωτικά τους φυλλάδια, να γράφουν και τα οφέλη που έχουν οι αιμοδότες στην υγεία τους με πιο γνωστά την μείωση των καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων και την αναζωογόνηση του αίματος. Η αιμοδοσία είναι υγεία να είστε χαρούμενοι κάθε φορά δίνεται αίμα. Αυτό σημαίνει ότι είστε υγιείς. Μη φοβάστε . Δώστε αίμα. Κάνει μόνο καλό» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Μπάτζιος, τονίζοντας ότι η σκέψη του δήμου να συνδέσει την ιστορία με την αιμοδοσία και να αναδείξει την αιματοχυσία και την δικιά μας, ηρωικη συμβολή -των Σαρακατσαναίων προγόνων μας κατά την επανάσταση του 1821, συγκίνησε, ικανοποίησε και ευχαρίστησε όλους τους Σαρακατσαναίους. Η εγκατάσταση του αγάλματος ήταν το 1999 στόχος της προεδρίας μου, και η σημερινή κατάθεση στεφάνου από την κ. Αγγελοπούλου στον Αδριάνα του προεπαναστατικού μας ήρωα Κατσαντώνη ήταν μια επιλογή που θα μείνει στην τοπική αλλά και στην σαρακατσάνικη ιστορία μας. Κυρία Αγγελόπουλου σήμερα γράψατε Ιστορία. Είστε η πρώτη γυναίκα που κατέθεσε στεφάνι και απέδωσε τιμή στον απροσκύνητο Σαρακατσάνο, σταυραετό των Αγράφων της επανάστασης .
«Ευχαριστούμε τον δημαρχο Κλεάνθη Μανδαλιανο και την ισχυρή αντιδήμαρχο κ. Φωτεινή Πεσματζογλου Δεβετζη για την άριστη συνεργασία Ευχαριστούμε τους αιμοδότες για την ανεκτίμητη προσφορά τους. Για μας η σημερινή εκδήλωση είναι ένα ιστορικό μνημόσυνο στους αμέτρητους Σαρακατσαναίους ήρωες της επανάστασης του 1821.

Σε μια χρονιά επετειακή για την ΕΛΛΑΔΑ εμείς οι Σαρακατσαναίοι, έχουμε ένα λόγο παραπάνω να αισθανόμαστε περήφανοι γιατί έχουμε μεγάλη παρακαταθήκη και αμέτρητα σύμβολα ανδρείας και παλικαριάς. Δώσαμε πολλούς καπεταναίους στον αγώνα, χύθηκε πολύ αίμα για την ελευθερία της πατρίδας. Εμείς την ξέρουμε την ιστορία μας. Ξέρουμε και από πού ερχόμαστε και που πηγαίνουμε και δυστυχώς για κάποιους την μαθαίνουμε και στα παιδιά μας. Η σημερινή κατάθεση στεφάνου από την κ. Αγγελοπούλου στο άγαμα του απροσκύνητου ήρωα της κλεφτουριάς θα μείνει στην ιστορία. Οι Σαρακατσαναίοι είμαστε τακτικοί αιμοδότες και μάλιστα στα δύσκολα αποδείξαμε και αποδεικνύουμε ότι στηρίζουμε και την Ελλάδα και τους Έλληνες, είναι στο αίμα μας. Χρόνια Πολλά με υγεία σε όλους» τόνισε ο Πρόεδρος της Πανλλήνιας ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων κ. Γιώργος Μουτσιάνας.
Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την εξαιρετική ομιλία με θέμα «1821-Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΜΕ ΑΙΜΑ» του Ε. Καθηγητού Αιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Περιφάνη.

«Κι επιτρέψτε μου να τελειώσω με τον διαχρονικό ήρωα της πατρίδας μας. Τον Διγενή Ακρίτα. Το δημώδες άσμα τελειώνει λέγοντας

_Κι επήγαν και παλέψανε στα μαρμαρένια αλώνια,

κι όθε χτυπάει ο Διγενής, το αίμα αυλάκι κάνει

κι όθε χτυπάει ο Χάροντας, το αίμα τράφο κάνει._

Στην άνιση μάχη του ανθρώπου και της μοίρας του, η ζυγαριά γέρνει στον δυνατότερο. Μια λέξη όμως κάνει εντύπωση. Ο τράφος. Τι είναι τράφος? Ετυμολογικά είναι η τάφρος με μετάθεση των συμφώνων. Στα Κυκλαδονήσια και στη Κρήτη είναι η μεγάλη πεζούλα, η ξερολιθιά , το βαθύ χαντάκι (που ίσως οριοθετεί έναν ποταμό). Ποταμός λοιπόν αίματος οι απαιτήσεις του θανάτου. Και ο άνθρωπος με τις μικρές του δυνάμεις, που έχει όμως μέσα του τη *πηγή της ζωής*, *το αίμα*, απαντάει με αυλάκια. Όμως τα πολλά αυλάκια μπορούν να γίνουν ρυάκια. Και τα πολλά ρυάκια να τρανέψουν σε ποτάμι. Η ανθρώπινη πανστρατιά μπορεί να καταπολεμήσει το κακό.

Εμπρός λοιπόν ας συστρατευθούμε όλοι στο μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Διαδώστε το. Τα 200 χρόνια απο την επανάσταση είναι η ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε την ταυτοτητα μας και να θέσουμε στόχους ως λαός και κοινωνία , να διαμορφώσουμε κουλτούρα εθελοντικής αιμοδοσίας. Ενισχύστε τις τάξεις των αιμοδοτών για να πετύχουμε την πολυπόθητη αυτάρκεια σε αίμα. Ένα 10% των πολιτών να εδινε αίμα μια φορά τον χρόνο και δεν θα χρειαζόταν καμπάνιες και διαφημίσεις. «Είμαστε εις το "εμείς" κι όχι εις το «εγώ»». Η φράση ανήκει στον στρατηγό Μακρυγιάννη και είναι ίσως το καλύτερο μάθημα πολιτικoύ marketing, το πιο αποτελεσματικό κίνητρο ενός ιδιότυπου σύγχρονου αιμοδοτικού πατριωτισμού».
Το τρίτο στάδιο- τα Αποκαλυπτήρια – του banner (roll up) 100τμ το οποίο θα παραμείνει αναρτημένο έως το τέλος του έτους, στην κεντρική όψη του Δημαρχείου Κορδελιού Ευόσμου, έγιναν από την Πρόεδρο κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη υπό τους ήχους του εμβατηρίου της Σημαίας και του Εθνικού μας Ύμνου, ενώ τα σαρακατσανόπουλα ελευθέρωσαν 100 άσπρα και κόκκινα μπαλόνια στον ουρανό.
Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των επαίνων στους εκπροσώπους των τραπεζών αίματος του δήμου μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη και παλαιότερη τράπεζα αίματος του δήμου μας είναι του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στην Κοινότητα Ελευθερίου Κορδελιού και η νεότερη είναι του Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών «Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ» στην Κοινότητα Ελευθερίου Κορδελιού, η οποία ιδρύθηκε την περίοδο της πανδημίας για να καλύψει τις έκτακτες και αυξημένες ανάγκες αίματος.
Ως κοινό ενθύμημα του Δήμου και του Συλλόγου επιδόθηκε στην κ. Αγγελοπούλου ένας «Αη Γιώργης- φύλακας» χαρακτηριστικό έμβλημα της ανδρικης σαρακατσάνικης φορεσιάς, το οποίο η Πρόεδρος δέχθηκε με έκδηλη χαρά και μεγάλο ενθουσιασμό.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους .

π. Γεώργιος Παπαδόπουλος, π. Κωνσταντίνος Καργιώτης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, Πρόεδρος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής ΟΥΝΕΣΚΟ Καίτη Τζιτζικωστα, Αντιπεριφερειαρχης Υγείας ΠΚΜ Χρήστος Μηττας, Βουλευτές Στράτος Σιμοπουλος, Δημητρης Κουβελας, Αντιδήμαρχοι Νέστωρας Λαφαζανιδης, Νανά Παμπουκιδου, Σωτήρης Νικολαιδης, Κώστας Αμανατιαδης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημου Δελτα Ελευθεριάδου Παρασκευη, Διοικητής Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ κ. Παντελιαδης, Αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Νίκος Μπατζιος

Διευθύντρια Θεαγενειου Αναστασια Κιζιριδου, Βασίλης Δήμος Πρόεδρος Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, Ηλέκτρα Γραμματικοπουλου Πρόεδρος Πηγής Ζωής, Βασίλης Περιφανης καθγ. Αιματολογίας ΑΠΘ, Πρόεδρος Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατων "Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ" Ανθή Δήμου, π. Δήμαρχος Κορδελιό Εύοσμους Στάθης Λαφαζανιδης , π. Πρόεδρος Συλλόγου Σαρακατσαναίων « Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ» Σάκης Γαλατας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων Γιώργος Μουτσιανας , Ολια Βασιλάκη Βιοπαθολογος ΑΧΕΠΑ, Πρόεδρος Φιλοπτωχου Κυριών Θεσσαλονίκης Άννα Τσεκουρα Δημοτικοί Σύμβουλοι Σιμινα Καλλου, Θανάσης Γαρούφας, Πέτρος Μεσθανέας Πρόεδρος Κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού, Πρόεδρος Κοινότητας Ευοσμου Παναγιώτης Φωτιάδης- μέλος Μαρία Γκαγκανιάρη, Μαρία Μάλλιου, Πρόεδροι Επιτροπής Παιδείας Γιώργος Σταυριδης , Χρήστος Ταξίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ» Κώστας Καπουλας, Γιάννης Φαρμάκης Γενικός Γραμματέας Πανελληνίας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων, Μπάρμπας Παναγιώτης Ταμίας ΠΟΣ, Σοφία Κοστουλα υπεύθυνη επιτροπής 1821 , Αθανάσιο Καργιώτης υπεύθυνος εφημερίδας ΗΧΩ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ , π. Πρόεδρος Φιλοπτωχου Κυριών Θεσσαλονίκης Χαρουλα Σαββαιδου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν

Καίτη Καψη Πρόεδρος Συνδέσμου Γυναικών Θεσσαλονίκης Εν Αθήναις

Γιώργος Σουρλας π. Πρόεδρος Βουλής -π. Υπουργός

Συνδιοργανωτές

η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ ,

-ο «Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας»

-ο μοναδικός στην Ελλάδα Σύνδεσμος Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας

και Φίλων των Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία «Πηγή Ζωής»

-η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων και

-ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τα νέα μέτρα προστασίας κατά της πανδημία,

όπως περιστοίχιση, αποστάσεις, περιφρούρηση, ταξιθεσία, μάσκες, αντισηπτικά .

ΜΕΓΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Κορδελιού Ευόσμου

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ & ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Περιφρούρηση και αστυνόμευση του χώρου και της τήρησης των μέτρων του ΕΟΔΥ

Αντιδημαρχία Πρασίνου Περιβάλλοντος
Καθαρισμός πάρκου ΘΕΠΑΝ

Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών
Μεταφορά τραπεζοκαθισμάτων,
Συντήρηση, καλλωπισμός εξωτερικού χώρου

Αντιδημαρχία Πολιτισμού
Ηχοληψία

Αντιδημαρχία Καθαριότητας Ανακύκλωσης
Καθαρισμός συντριβανιου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΧΟΡΗΓΩΝ

BMS
ΜΠΑΝΕΡ 100τμ

-ΔΕΘ HELLEXPO
ΜΟΚΕΤΑ

-ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΠΑΙΝΩΝ – ΑΦΙΣΩΝ – ΠΟΡΤΡΕΤΩΝ

-ΔΗΒΕΛΙΑ – Catering -ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΗΣΜΑΤΩΝ

IL POSTO cafe

ΣΕΡΒΙΣ ΚΟΙΝΟΥ

EVER GREEN FLOWERS– ΝΕΟ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ – Μ. Αλεξάνδρου 17
ΑΝΘΗ ΦΥΤΑ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΑΛΑΣΑΑΙΜΙΑΣ
ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΝΕΡΑ-

-ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ
ΚΟΜΠΟΛΟΓΑΚΙΑ, ΚΑΡΦΙΤΣΕΣ- ΦΥΛΛΑΔΙΑ

Οργάνωση -Συντονισμός-Παρουσίαση: Νίκη Στρατηλάτη Δημοσιογράφος Συγγραφέας

Προηγούμενο
Copyright © 2024 Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Σύμφωνα με το άρθρο 266 του N. 5037/2023 (ΦΕΚ 78/28.03.2023 τεύχος Α΄) που αντικαθιστά την υποπερίπτωση 26 περ. β παρ. Ι άρθρου 75 Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων:
«26. Η μέριμνα για την εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού των ιδιοκτητών, νομέων, επικαρπωτών, μισθωτών και υπομισθωτών, από την 1η έως την 30ή Απριλίου εκάστου έτους, καθώς και της υποχρέωσης συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, επί οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, επί εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας εκατό μέτρων (100 μ.), από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και επί εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα. Η ως άνω μέριμνα, περιλαμβάνει ιδίως την ενημέρωση των υπόχρεων από τον οικείο δήμο, έως την 31η Μαρτίου εκάστου έτους, με κάθε πρόσφορο μέσο για το περιεχόμενο της υποχρέωσης καθαρισμού, την εξέταση σχετικών καταγγελιών, την αυτεπάγγελτη αυτοψία και την επιβολή προστίμου κατά την παρούσα.
Ο οικείος δήμος, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, μεριμνά για τη διενέργεια αυτοψίας. Αν οι υπόχρεοι προς καθαρισμό δεν συμμορφωθούν, ο δήμος επιβάλλει πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ. Κατά του προστίμου ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλει ένσταση στον δήμο εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών. Εάν αυτή δεν γίνει αποδεκτή, εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών ο δήμος προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών, κατά προτεραιότητα, βάσει του κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς. Ειδικά για περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους του πρώτου εδαφίου και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για καθαρισμό τους, ο οικείος δήμος, ταυτόχρονα με την επιβολή του προστίμου, αιτείται προς την κατά τόπο αρ- μόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διενέργεια αυτοψίας για τη βεβαίωση συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, και βάσει αυτής, προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των ως άνω χώρων για την άρση του κινδύνου. Αν δεν βρεθούν τα στοιχεία των υπόχρεων, ακολουθείται η διαδικασία των προηγούμενων εδαφίων, εξαιρουμένης της διαδικασίας επιβολής προστίμου. Σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς, ο οποίος διαπιστώνεται με σχετικό έγγραφο της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση της διαδικασίας των προηγούμενων εδαφίων, ο επείγων αυτεπάγγελτος καθαρισμός για την άμεση άρση του κινδύνου. Σε κάθε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού, καταλογίζεται εξ ολοκλήρου στους υπόχρεους, από τον οικείο δήμο, η δαπάνη καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών. Η δαπάνη και το πρόστιμο αποτελούν έσοδα του οικείου δήμου και εισπράττονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διαδικασία εφαρμογής των ανωτέρω και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με πυροσβεστική διάταξη σύμφωνα με το άρθρο 167 του ν. 4662/2020 (Α’ 27). Με την παρούσα δεν θίγεται το από 13/22.4.1929 π.δ. (Α’ 153).»

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 20/2023 πυροσβεστική διάταξη (ΦΕΚ 2549Β/2023) :

«Άρθρο 1
Πεδίο Εφαρμογής
1. Με τις διατάξεις της παρούσας εξειδικεύονται τα οριζόμενα στην υποπερ. 26 της περ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 266 του ν. 5037/2023 (Α’ 78), αναφορικά με τη μέριμνα των Δήμων σχετικά με την εκπλήρωση της υποχρέωσης των ιδιοκτητών, νομέων, επικαρπωτών, μισθωτών και υπομισθωτών(α) οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, (β) οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, (γ) εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των περ. "(α)" και "(β)" του παρόντος άρθρου και (δ) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και τη συντήρηση αυτού καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.
2. Από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι των ως άνω
χώρων.
Άρθρο 2
Διαδικασία καθαρισμού
1. Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:
α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
β. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
γ. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου. δ. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
ε. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
2. Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού της παρ. 1. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.
Άρθρο 3
Υποχρεώσεις - Μέριμνα Δήμων
1. Ο οικείος Δήμος προβαίνει στην ενημέρωση των υπόχρεων, για το περιεχόμενο της παρούσας και ειδικότερα της υποχρέωσης καθαρισμού μέχρι 31η Μαρτίου εκάστου έτους με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως ενδεικτικά με ανάρτηση στην ιστοσελίδα και στον πίνακα ανακοινώσεων του οικείου Δήμου, αποστολή ενημερωτικού υλικού στην ταχυδρομική ή ηλεκτρονική διεύθυνση του υπόχρεου ή τυχόν αντικλήτού του, ενημερώσεις στα καταστήματα του Δήμου ή των Δημοτικών Διαμερισμάτων, σε τοπικούς φορείς και συλλόγους, σε συνεργασία με την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ειδικά κατά την πρώτη εφαρμογή της παρούσας, η ενημέρωση των υπόχρεων λαμβάνει χώρα έως την 28 Απριλίου.
2. Για την ανεύρεση των στοιχείων του υπόχρεου, ο οικείος Δήμος δύναται να ανατρέχει σε δεδομένα που τηρούνται στα αρχεία του, καθώς και στα δεδομένα του Εθνικού Κτηματολογίου.
3. Εφόσον ο οικείος Δήμος διαθέτει την απαραίτητη υποδομή, μπορεί να παρέχεται η δυνατότητα στους υπόχρεους να αιτηθούν (π.χ. με φυσική παρουσία, ταχυδρομικά, ηλεκτρονικά ή μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω gov.gr για το σύνολο των Δήμων), τη διενέργεια καθαρισμού με χρέωση της αντίστοιχης δαπάνης στο όνομά τους, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου Δήμου ή από ιδιωτική εταιρία με την οποία ο οικείος Δήμος έχει συνάψει σχετική σύμβαση. Στις παραπάνω περιπτώσεις, μόνη η υποβολή της αίτησης δεν αναστέλλει τις προθεσμίες για την διενέργεια καθαρισμού και δεν απαλλάσσει τους υπόχρεους από την υποχρέωση καθαρισμού με ίδια μέσα. Η υποχρέωση εκπληρώνεται με την πραγματοποίηση του καθαρισμού και μόνον.
4. Ο οικείος Δήμος οφείλει να διενεργεί τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους (ύστερα από καταγγελία ή και αυτεπαγγέλτως) για διαπίστωση εκπλήρωσης ή μη των υποχρεώσεων των υπόχρεων του άρθρου 1, προσηκόντως και με τη δέουσα επιμέλεια, καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
5. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης αυτού, ο οικείος Δήμος ακολουθεί τη διαδικασία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 της παρούσας.
Άρθρο 4
Μέριμνα υπόχρεων
1. Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των εκτάσεων του άρθρου 1 της παρούσας οφείλουν να εκπληρώνουν την υποχρέωση καθαρισμού, να συναινούν και να επιδεικνύουν ανοχή στους τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους, αυτοψίες και ενέργειες των αρμοδίων οργάνων του οικείου Δήμου και των αρμόδιων πυροσβεστικών υπαλλήλων για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς. Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των χώρων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας και να συντηρούν αυτόν, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους.
2. Οι υπόχρεοι, μετά την ολοκλήρωση του αρχικού καθαρισμού, καθώς και της συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δύναται ενημερώνουν σχετικά τον οικείο Δήμο με κάθε πρόσφορο μέσο. Ενδεικτικό υπόδειγμα της ως άνω δήλωσης αποτυπώνεται στο Παράρτημα Α της παρούσας.
Άρθρο 5
Κυρώσεις - Αυτεπάγγελτος καθαρισμός
1. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο:
α. πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ,
β. δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.
2. Εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την επίδοση, θυροκόλληση ή κοινοποίηση της Πράξης Επιβολής Προστίμου, ο παραβάτης δύναται να υποβάλλει έγγραφη ένσταση στον οικείο Δήμο, παρελθούσης δε άπρακτης της ως άνω προθεσμίας και εφόσον η υποβαλλόμενη ένσταση δεν έχει γίνει αποδεκτή, το επιβληθέν πρόστιμο οριστικοποιείται. Στην περίπτωση συμμόρφωσης εντός της άνω προθεσμίας με την υποχρέωση καθαρισμού, ο οικείος Δήμος εκδίδει απόφαση μείωσης έως και 50% του προς επιβολή προστίμου. Η δαπάνη και το πρόστιμο αποτελούν έσοδα του οικείου Δήμου και εισπράττονται σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
3. Μετά το πέρας της δεκαήμερης προθεσμίας ή εφόσον έχει υποβληθεί ένσταση η οποία δεν έχει γίνει αποδεκτή, ο οικείος Δήμος υποχρεούται εντός πέντε (5) ημερών σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών, κατά προτεραιότητα βάσει του κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς.
4. Ειδικά για περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για καθαρισμό τους, ο οικείος Δήμος, ταυτόχρονα με την επιβολή του προστίμου, αιτείται προς την κατά τόπο αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διενέργεια αυτοψίας για τη βεβαίωση τυχόν συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς και βάσει αυτής, υποχρεούται σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων για την άρση του κινδύνου (Παράρτημα Γ’).
5. Σε περίπτωση μη ανεύρεσης των στοιχείων των υπόχρεων, ακολουθείται η διαδικασία των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου εξαιρουμένης της διαδικασίας επιβολής προστίμου και των προθεσμιών που αναφέρονται σε αυτήν.»

Σύμφωνα με την υποπερ. 26 περ. β’ παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α’ 114), ισχύουν τα εξής:
«26. Η μέριμνα για την εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού των ιδιοκτητών, νομέων, επικαρπωτών, μισθωτών και υπομισθωτών, από την 1η έως την 30ή Απριλίου εκάστου έτους, καθώς και της υποχρέωσης συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μaΐου έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, επί οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, επί εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας εκατό μέτρων (100 μ.), από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και επί εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα. Η ως άνω μέριμνα, περιλαμβάνει ιδίως την ενημέρωση των υπόχρεων από τον οικείο δήμο, έως την 31η Μαρτίου εκάστου έτους, με κάθε πρόσφορο μέσο για το περιεχόμενο της υποχρέωσης καθαρισμού, την εξέταση σχετικών καταγγελιών, την αυτεπάγγελτη αυτοψία και την επιβολή προστίμου κατά την παρούσα.

Ο οικείος δήμος, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, μεριμνά για τη διενέργεια αυτοψίας. Αν οι υπόχρεοι προς καθαρισμό δεν συμμορφωθούν, ο δήμος επιβάλλει πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ. Κατά του προστίμου ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλει ένσταση στον δήμο εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών. Εάν αυτή δεν γίνει αποδεκτή, εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών ο δήμος προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών, κατά προτεραιότητα, βάσει του κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς. Ειδικά για περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους του πρώτου εδαφίου και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για καθαρισμό τους, ο οικείος δήμος, ταυτόχρονα με την επιβολή του προστίμου, αιτείται προς την κατά τόπο αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διενέργεια αυτοψίας για τη βεβαίωση συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, και βάσει αυτής, προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των ως άνω χώρων για την άρση του κινδύνου. Αν δεν βρεθούν τα στοιχεία των υπόχρεων, ακολουθείται η διαδικασία των προηγούμενων εδαφίων, εξαιρουμένης της διαδικασίας επιβολής προστίμου. Σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς, ο οποίος διαπιστώνεται με σχετικό έγγραφο της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση της διαδικασίας των προηγούμενων εδαφίων, ο επείγων αυτεπάγγελτος καθαρισμός για την άμεση άρση του κινδύνου. Σε κάθε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού, καταλογίζεται εξ ολοκλήρου στους υπόχρεους, από τον οικείο δήμο, η δαπάνη καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών. Η δαπάνη και το πρόστιμο αποτελούν έσοδα του οικείου δήμου και εισπράττονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διαδικασία εφαρμογής των ανωτέρω και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με πυροσβεστική διάταξη σύμφωνα με το άρθρο 167 του ν. 4662/2020 (Α’ 27). Με την παρούσα δεν θίγεται το από 13/22.4.1929 π.δ. (Α’ 153)