Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ &
ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ 1821 – 2021
« Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ & Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821»
Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας – Δημόσιας Υγείας – ΚΕΠ και την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση – συνδιοργανώνουν- την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021 στις 11.30 πμ, ένα ιδιαίτερο, συγκινητικό και ταυτόχρονα επίκαιρο – λόγω της πολλαπλής θεματικής του- επετειακό αφιέρωμα ενόψει: του Eθνικού εορτασμού της 25ης Μαρτίου, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, των Επετειακών εκδηλώσεων των 200 Χρόνων από την επανάσταση του 1821, της καραντίνας του Καποδίστρια, αλλά και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον υγειονομικό πόλεμο κατά της πανδημίας.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από το κανάλι του δήμου Κορδελιού Ευόσμου στο youtube https://m.youtube.com/channel/UCteaArGHIt3ci5Wyuf9FyQA?fbclid=IwAR1Ej25TOoOC8DXhdRoH6IgXjXugWVjZKDesQc-tm_O52G5PzNKMfvFuO08#_blank
και από τη σελίδα του ενημερωτικού site NEWS.MAKEDONIAS.GR στο facebook που είναι και χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης
(https://www.facebook.com/newsmakedonias)
Μηνύματα θα απευθύνουν
- Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΕΛΛΑΔΑ 2021» κ. ΓΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
- Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ
« Προσεγγίζουμε την επανάσταση του 1821 από μία άλλη οπτική και εστιάζουμε με δύο θεματικές εκδηλώσεις, στον σημαντικό τομέα της ιατρικής περίθαλψης, στην θεραπευτική αντιμετώπιση των τραυματιών του 1821, στις πανδημίες της εποχής, στην σίτιση αλλά και στην δημόσια υγεία των υπόδουλων Ελλήνων. Οι ιστορικοί γράφουν ότι ο βασικός εχθρός των Ελλήνων δεν ήταν ούτε οι Τούρκοι ούτε η έλλειψη πολεμικού εξοπλισμού. Ήταν οι ασθένειες, οι τραυματισμοί και η πείνα, με κορυφαία ιστορική σύμπτωση την αντιμετώπιση της πανώλης και την εφαρμογή της; πρώτης καραντίνας στην Ελλάδα από τον Καποδίστρια . Και σ αυτήν την προσέγγισή μας, καθοριστική θα είναι συμβολή των δύο διακεκριμένων συναδέλφων μου ιατρών, τους οποίους ευχαριστώ θερμά, του κ. Θεόδωρου Δαρδαβέση και του Γιάννη Κιουμή» δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός.
Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας – Δημόσιας Υγείας – ΚΕΠ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή, στόχος του Α΄ Μέρους του επετειακού αφιερώματος, είναι μέσα από την ιστορική «σύμπτωση των γεγονότων » ΚΑΙ την «επανεμφάνιση των υγειονομικών πανδημιών»,
α) να αναδειχθεί για μία ακόμη φορά η ασύγκριτη πολιτική διορατικότητα και η σπάνια ικανότητα – ενός μεγάλου Έλληνα, του ιατρού- διπλωμάτη -και πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, η ζωή και το έργο του οποίου αποτελούν – μέχρι σήμερα- δύο αιώνες μετά την δολοφονία του- παγκόσμιο εγχειρίδιο στρατηγικής, μελέτης, πολιτικής σκέψης και διοίκησης.
β) να γνωστοποιηθεί ότι τα σημερινά παγκόσμια πρωτόκολλα κατά της πανδημίας του κορωνοιού βασίζονται στα δικά του υγειονομικά μέτρα που εφάρμοσε εκείνος το 1828 κατά της πανδημίας της πανώλης στην Ελλάδα
γ) να τονιστεί ότι παρά τις ανεπαρκείς υποδομές δημόσιας υγείας , νοσηλευτικής φροντίδας, τον μικρό αριθμό των ιατρών- πρακτικών ιατρών και την πλήρη ανεπάρκεια υγειονομικού υλικού, τελικά ΝΙΚΗΣΕ το σθένος, η δύναμη της θέλησης, η ευρηματικότητα και η επιμονή των ιατρών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους τραυματίες αγωνιστές της επανάστασης του 1821.
δ) να αναδειχθεί το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον καθημερινό πολυμέτωπο αγώνα κατά της πανδημίας του Κορονοιού
ε) να προβληθεί ο ρόλος της Δημόσιας Υγείας στην Επανάσταση του 1821, αλλά και η ιστορία της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας, η οποία αποτελεί θεμέλιο λίθο στην ίδρυση κάθε κράτους.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 21.3.2021 11.30πμ
Χαιρετισμοί:
-Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός
-Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας-Δημόσιας Υγείας- ΚΕΠ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή
-Αντιδήμαρχος Οικονομικών- Πρόεδρος ΔΗ.Κ.Ε.Κ-Ε κ. Κώστας Αμανατιάδης
Ομιλητές:
– «Ιωάννης Καποδίστριας – Πως αντιμετώπισε την πρώτη καραντίνα στην Ελλάδα το 1828. Οι επιδημίες από τον μεσαίωνα μέχρι σήμερα » Με νόμο του Ι. Καποδίστρια η πρώτη καραντίνα 50 ημερών στην Ελλάδα Άρθρο 285 του 1828. – Το κλείσιμο των εκκλησιών , των καφενείων , η ιχνηλάτηση, οι ζώνες και τα απαγορευτικά μέτρα – Η αντιμετώπιση των επιδημιών από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα- οι εμβολιασμοί.
Ομιλητής: Ιωάννης Κιουμής Καθηγητής Πνευμονολογίας Λοιμωξιολογίας Διευθυντής Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας ΑΠΘ Γ.Ν.Θ.Γ Παπανικολάου.
– «Η δημόσια υγεία, η ιατρική φροντίδα και η περίθαλψη των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821». Οι ιατροί, οι πρακτικοί ιατροί, οι ιατροφαρμακοποιοί, οι Κομπογιαννίτες και οι τσαρλατάνοι.- Όταν «Καλό βόλι» σήμαινε …κι έναν …γρήγορο, ανώδυνο θάνατο!
Ομιλητής : Θεόδωρος Δαρδαβέσης- Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ
Τα γνωστά σε όλους διαχρονικά και αγαπημένα δημοτικά -επετειακά- τραγούδια :
«40 παλληκάρια», « Ο Θούριος του Ρήγα» «Να' τανε το ΄21», «Ας κρατήσουν οι χοροί», θα ερμηνεύσουν από το ΩΔΕΙΟ « ΕΝ ΤΕΧΝΗ» Φωνή- Γιώργος Σαλονικιώτης, Σαντούρι-Φωνή Μαριάνθη Τσιβούλα, Μπουζούκι Ηλίας Παπαδόπουλος, Κιθάρα Δημήτρης Τσιβούλας . Χορηγός ΩΔΕΙΟ « ΕΝ ΤΕΧΝΗ»
Οργάνωση- Συντονισμός- Παρουσίαση:
Νίκη Στρατηλάτη Δημοσιογράφος Συγγραφέας